Hvordan skal jeg velge oppdretter?

01.11.2024

Hvordan velge oppdretter?

Dette er et vanskelig spørsmål for folk flest. Jeg deler mine tanker om hva man bør kunne forvente av oppdretter.

I vår moderne tidsalder har vi en rekke redskaper og tester vi kan benytte oss av for å prøve å sikre oss mest mulig friske valper. Nemmelig, DNA testing, i tillegg til standard krav som er å øyelyse, samt sjekke kneskåler og ha en patella status hos NKK. Og ja, en stamtavle er av stor betydning. Det er ikke bare et pent papir. Det er helt nødvendig. En havanaisvalp uten stamtavle, regnes som en blandingshund.

Oppdretter bør gjerne ha tatt kurs innen genetikk, oppdretterskolen, eller inneha kompetanse fra andre tilsvarende områder. Er dette første valpekull, eller har de ofte valper? Hvordan ser sosialiseringen ut, miljøtrening og lærer de valpen det grunnleggende før de flytter?

Har oppdretter tatt seg tid til å velge riktig valp til riktig hjem? Man skal ikke velge ut ifra farge. Valpen skal matches til riktig eier. De er alle forskjellige individer.

Genetisk mangfold i foreldredyrene kan man sjekke i en DNA test. Og evnt valpene. Det er fortsatt ikke så vanlig i Norge som i andre land å DNA teste dyrene sine på denne måten. Men for å sikre oss gode kombinasjoner utenom eksteriøret (kroppen) så må man faktisk DNA teste. Dette blir nok mer vektlagt etterhvert. Det er utkryssningsprosjekter på andre raser hvor de ser at innavl prosenten og helse synker pga mangel av genetisk variasjon. Vår rase ligger fortsatt veldig godt an, men vi kan også bli bedre.

Her er et bilde av hvordan dette ser ut:


Så kan man jo spørre seg, hva er dette? Jo, haplotyper er noe av det første jeg ser på. Her ønskes det forskjellige tall. Enkelte haplotyper er mer sjeldne enn andre. Og disse er jo ønskelig å få inn for å få denne genetiske variasjonen og mangfoldet. Flere nettsider tilbyr funksjoner hvor man kan lage et test parring ut i fra DNA. Betterbreed nettsiden bruker UC Davis sine "dog genetic diversity analysis" som er avbildet over her. Per dags dato, er det flest amerikanske som bruker denne siden. Embark er også et verktøy mange bruker. Den regnes ikke som like sikker, men er godt nok.

Du bør også kunne forvente at hunden har lært litt grunnleggende atferder, blitt sosialisert pent med mange forskjellige mennesker. Og mye miljøtrening på forskjellige underlag, lyder, utetid og fått utfolde seg fysisk. Selv om de er små er de avhengige av bevegelse, plass og muligheten til å utfolde seg og utforske. Bad, føning, kloklipp og alt dette bør være på plass når man henter hjem valpen sin. Det er også fint hvis de har lært navngjenkjenning, lært å ha på seg sele. Øve litt på å gå i løst bånd, og en enkel sitt. Kjørt bil og disse hverdagslige tingene. Så de har noe grunnferdigheter.


Et online valpekurs er også veldig kjekt å ha på plass. Oppdretter bør også kunne svare på spørsmål ang pelspleie, hvor langt man kan gå med valpen, hva som er viktig å øve mye på når man får valpen hjem. Det er også veldig lurt å ta med hunden på valpekurs, OBS! Hos utdannede mennesker som kun jobber med positiv forsterkning og aldri straff.

Atferd og gemytt på foreldredyrene er svært svært viktig. Her spiller genetikk mye inn, epigenetikk og miljø. Det er ikke så trivelig å få hjem en valp som er livredd alt mulig og trenger månedsvis med trening. De første 8 ukene er veldig viktig. Det er også de første 8 ukene i nytt hjem!

Oppdretter bør ha en fornuftig kjøpekontrakt, gjerne NKK sin. Uten voldsomme krav. Sum langt under eller over andre er et rødt flagg. Jeg anbefaler på det sterkeste, at man forholder seg til og kjøper fra oppdrettere på klubbens egen liste. I vårt tilfelle er dette NBHK, Norsk Bichon havanais klubb. Disse har skrevet under på at de følger de utvidede reglene fra NBHK og ikke bare NKK sine, de har erfaring og kan som oftest besvare alt. Hvorfor denne kombinasjonen, du får oppfølgning i etterkant, avls og sunnhetsutvalget følger med på kull og kombinasjoner som blir gjort, og skal varsles i forkant av kull. Det er trygghet. Oppdretter skal også selvsagt, kunne rasestandarden godt. Og informere om evnt tideligere sykdommer på linjene, eller feil på valpen.


Og en siste viktig ting. Skjulte feil forsikring. Denne fås via oppdretter gjennom Agria. Den dekker inntil kjøpesummen av valpen, som nå gjerne ligger på 25.000 +-.

Jeg håper du fikk noen tanker og ideer om hva du bør se etter når du går til innskaffelse av ditt nye familiemedlem. Lykke til 😊

https://nbhk.info/valpeformidling-2023/oppdretterliste